Sunday, June 3, 2007

A fost odata o prostituata pe nume Maria...


"Ca toate prostituatele, se nascuse fecioara si nevinovata, iar in adolescenta visase sa`l intalneasca pe barbatul vietii sale"

Singur acasa, sambata seara... Racai de plictiseala. Ma ridic, merg la raftul de carti, rup un teanc din cartile de acolo, care s-au contopit de mult timp deja din lipsa unei maine care sa le rasfoiasca, sau sa stearga praful de pe ele. Ce sa citesc? Intr-un final, 11 minute, Paulo Coelho, suna bine. Inca o carte despre prostitutie, un fenomen foarte prezent in ultima vreme in grup - o prostituata din londra, una din bucuresti, si intr-un final o fata cuminte din brazilia si o prostituata din elvetia, 2 femei in aceleasi ambalaj.

Cartea asta probabil a fost unul din cele mai frumoase clisee citite vreodata de mine. O fata saraca, si ca spirit si ca statut social, in brazilia (dar foarte frumoasa) cunoaste in copilarie si adolescenta dragostea, nu asa cum ar fi vrut, ci doar unilaterala. Primul orgasm, propriile maini; primul sarut, impresia ca natura se sincroniza cu ea, iar din punctul ei de vedere ea era un "ei"; primul contact sexual, pe bancheta din spate a unei masini; prima slujba, vanzatoare;primul concediu, Rio de Janeiro, primeste oferta sa plece ca dansatoare de samba in Elvetia, Geneva. Ceva special? Nu... Pana acum. Nimic Special. Doreste sa devina model. Telefonul nu suna. Primul telefon de la agentie:arab prezentare de "mode", intrucat ea nu vorbeste franceza. Prima prezentare de "mode" s-a dovedit a fi pana la urma, "un drink", asa se numea propunerea pt prostitutie, 1000 de franci (destul de multi bani). Rutina intervine, dar nu pe 1000 de franci, ci pe 350 care era pretul standard. Sexul nu conteaza, orgasmul vine doar prin mainile sale. Niciun barbat nu`i provoaca vreodata un orgasm. Se obisnuise sa intrebe absolut tot, frecventa biblioteca, unde bibliotecare, singura ei prietena, ii imprumuta carti. Impresioneaza cu franchete. Intreaba orice. Invata franceza. Evolueaza brusc din provinciala a Braziliei, intr-o provinciala a Europei, si apoi o adevarata cunoscatoare a naturii umane. Invatzase sa-si cunoasca clientii, le ofera mai mult decat sex, le ofera consolare, alinare, sfaturi. Vede prostitutia ca pe o adevarata meserie, trebuie sa fie cea mai buna. Cafenea, intra din curiozitatea a ceea ce era "Drumul Sfantului Iacob" (drum de pelerinaj ce duce la Santiago de Compostela, spania). Irelevant? Nu. Descoperiti voi de ce nu! Un pictor se ofera sa o picteze pentru o lucrare. Accepta. Si asa se naste ceea ce ea nu mai simtise de mult. Pasiunea. Se termina cum ar trebui! Ea alege intre sexul sado-masochist, in care descopera placeri nebanuite (primul orgasm de la un barbat), intoarcerea in Brazilia (unde dorea sa cumpere o ferma), si el, pictorul. Evident...alege.

Sexul in zilele noastre? Sacru sau nu? Prostitutia, am invatzat, are 2 istorii. Una pe care o cunoastem cu totii, si care inca dainuie, aceea pe bani. Sexul sacru, pe de alta parte, am invatat, nu mai exista, cel putin nu oficial. Fete ce se oferau in temple, odata pe an, strainilor, intrucat orgasmul, din credinte masonice si nu numai, te aduce mai aproape de Dumnezeu!!! Ce descopera Maria, prostituata noastra gaseste exact sexul sacru, se simte mai aproape de divinitate. Nu intamplator, imi aduc aminte de Codul lui Da Vinci, episodul unde, masonul Sauniere, se apropie de divinitate prin sex. E foarte interesant cum femeia asta, care de altfel e reala, asa cum aflu din prologul romanului, reuseste sa iasa dintr-o rutina a contactului sexual care nu insemna nimic. Ce diferenta! Azi prostituata, un termen ce defineste un stigmat, ieri o conditie a societatii (in Babilonia spre exemplu, fiecare femeie, era obligata sa practice sexul sacru, cel putin odata in viata - un fel de pelerinaj la mecca, al musulmanilor). Ce ushor e sa ai relatii fizice cu cineva? S-a intrebat vreodata cineva de ce atingerea persoanei "placute" e diferita? Ca sa nu mai vorbim de atingerea persoanei iubite (sunt constient ca nu am simtit asta pana acum). Oare sa fie asa? Sa atingi culmi diverse odata cu acest orgasm "divin"?.

E frumos sa stii ca povestea asta chiar exista, si da cliseele sunt prezente tot timpul! Ca de aia sunt clisee. Deci, avem in fata noastra, un basm modern, in care prostituata joaca rolul printesei, pictorul joaca rolul lui Fat- Frumos, sexul, intriga, zmeul, sexul sacru, zana. Si pana la urma, chiar si o prostituata are dreptul unei povesti. "Doar ca, daca intr-o buna zi cineva sa-i povesteasca istoria, avea sa-l roage sa inceapa asa cum incep basmele, in care se spune: A fost odata ca niciodata..."

2 comments:

Ireth said...

Daca la asta urma sa-mi ceri parerea, este foarte misto, cel putin cat am citit din ea pe sarite. Promit s-o citesc pe toata, acum insa este 3:38 dimineata, urmeaza engleza la 7 jumate iar eu sunt aproape beata(nu spune nimanui :D)Se potriveste cam bine cel putin cu titlul ultimului meu post pe blog ;)) Ultima concubina....Saraca mama, mi-a lasat fragutze pe birou, miros frumos de tot, insa nu pot sa mananac momentan, implicit nici sa citesc. Interesant post oricum, noua ne plaaaaaace cuuuuum scriiiiiiiiii :*

Teo said...

Tot din seria asta k tot zici k e un trend uite o carte zice-se celebra "Call-girl.Memoriile unei dame de companie , Jeannette Angell"
http://www.supercarti.ro/carte/call_girl__memoriile_unei_dame_de_companie.html
Tipa o sa lanseze continuarea care se numeste "Madam. Viata si afacerile unei matroane din Boston", saptamana asta la Bookfest la Romexpo. Si tot la Bookfest vine sa-si lanseze cartea o japoneza, Randy Taguchi, cartea se numeste "Vertij" "o poveste despre limite si cunoastere, in care psihoterapia se imbina cu erotismul" (si tipa asta se pare k are un blog super ultra celebru in Japonia ;)) da cartea a fost lansata la ei in 2000)

Cam asta vroiam sa-ti spun in caz k te interseaza si a se retine ideea Bookfest ;))